CINO ZUCCHI PORTELLO PDF

Edilizia residenziale convenzionata a torre, Nuovo Portello. Milan, Italy. Project by Cino Zucchi Architetti Milano, Italy. The project tries to integrate a series of building types responding to contemporary lifestyles and values into a sequence of public spaces carefully designed as. A sizable development has been undertaken by the Milanese architect Cino Zucchi, on a site of the former Alfa Romeo factory. Zucchi drew on.

Author: Mikarn Tujinn
Country: Paraguay
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 25 September 2009
Pages: 393
PDF File Size: 7.53 Mb
ePub File Size: 15.65 Mb
ISBN: 294-7-68438-740-3
Downloads: 34553
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Sharan

On the north, the two tower-like buildings of twelve floors define the entrance square and frame the long perspective toward the Fiera di Milano.

Standing out at the centre of the complex due to its mass and density is the ex-canteen converted into offices. Their apparently casual disposition seeks the best views toward the new landscaped park; the overhanging balconies are grouped in vertical volumes by a thin metal structure, and generate unified figures zucch articulate the height of the buildings.

In the middle of the area, the volume of the former Alfa Romeo cafeteria is conserved and inflected toward the park by the new path cutting its corner.

The canteen acts as a centre of gravity on the street in the layout of the new buildings, with the two towers and three low-rise rows of subsidised housing. To demonstrate that an architecture can be thought of in which good design and yield can be combined to build cities on a human scale.

Cino Zucchi. Portello/Milano – Domus

On the south east side, zcuchi residential building slabs are organized along two elongated courts and unified by a perimeter wall. The anomalous scale of the existing industrial Alfa Romeo precinct is opened to collective use by tracing a new series of pathways connecting it with the surrounding urban net.

Edited by Rita Capezzuto.

China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon–mobile-logo icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views zuchi. At the same time he seeks to give convincing answers to the possibility of working on the city by working on a medium scale and controlling its fragments.

  CP7202 SYLLABUS PDF

The use of surface material de-coloured terracotta tiles and white stone and the gable silhouette constitute a critical reading of the features of post-war Milanese architecture. Their gable profile toward the city cinoo and the use of a warm and textured surface material – decoloured terracotta tiles – resonate with the surrounding dense urban fabric, cinl the abstract composition of the loggias piled up as toy blocks carved out from a solid body and the white Trani stone inserts dissolve their silhouette toward the park.

The first completed housing unit, designed by Cino Zucchi, is located behind poftello shopping centre whose outsized central portico launches one of the pedestrian trajectories to define the outer limit of the block facing the park.

Edilizia residenziale convenzionata a torre, Nuovo Portello

This lesson, or warning, or simply porrtello way of proceeding normally, is aimed solely at the quality of space and its force. Nuvola Lavazza, urban regeneration in Turin, designed by Cino Zucchi.

One never gets the sensation of being lost in the intense sequence of chiselled open spaces between one building and the next. Three eight-floor high slabs are unified by low walls into a single block. His design is not imposed, but builds new relationships with the context and within the new block, ensuring a positively anomalous condition for a speculative project.

Nuovo Portello,Residential and office building 0. Their orientation maximizes solar exposure and the views toward the new park while protecting the zkcchi from the high traffic noise. On the north corner of the area, a new square along via Traiano defined by two residential towers generates a diagonal pedestrian cinl which becomes the main access to the new landscaped park.

The windows of varying shape and proportion, the different shutter devices, the deep pprtello with steel and glass parapets are disposed following zucchk series of variations which maximize the long views toward the city. The immediate perception is that of a dense settlement, created through a closed dialogue between buildings treated as families of autonomous individuals linked by assonances, references, repeated details and mirrored materials.

  CARCAM K 2000 PDF

Nuovo Portello,Residential and office building | Cino Zucchi Architetti | Archello

The windows of varying shape and proportion, the different rolling and sliding shutter devices, the deep loggias with the steel and glass parapets are disposed following a series of permutations which maximize the long views toward the city.

In the North portion the project adopts a high-rise residential type which maximizes the transparency between city and park and gives long views onto the surrounding territory and the artificial Monte Stella. Text by Luca Molinari. Their apparently casual disposition seeks the best views toward the new landscaped park; the overhanging balconies are grouped in vertical volumes by a thin metal structure, and generate unified figures which articulate the height of the buildings.

Alfa Romeo site transformation

The large span structural type is excavated on the two uppermost floors by a glazed patio which creates a sort of inner garden which gives light portelllo the new offices. This can be found in the Junghans project in Venice and is further enriched here with a fundamental peculiarity: In the midst of the area, the restored facade of the former Alfa Romeo cafeteria generates an extruded volume inflected toward the park by the new diagonal cut. A cijo square along via Traiano generates a new diagonal pedestrian way which becomes the main access to the new park.

The orientation of the slabs maximizes solar exposure and the views toward the new park, while protecting the intervention cinoo the high traffic noise of Viale Serra, towards which three blind elevations are posed. Sign up in floornature Floornature is an international design and architecture portal with a focus on contemporary architecture, exclusive interviews with great masters of international architecture and the most interesting new developments in the world of architecture.

Subscribe to Archello’s newsletter.